2οι Διασχολικοί Αγώνες Δημιουργικού Λόγου Γυμνασίων

Το Πρότυπο Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Ομίλου Ρητορικής του σχολείου, σκοπεύει να συνδιοργανώσει διαδικτυακά με την Ελληνική Ένωση για την Προώθηση της Ρητορικής στην εκπαίδευση τους 2ους Διασχολικούς Αγώνες Δημιουργικού Λόγου Γυμνασίων, με την επιστημονική υποστήριξη του Διαπανεπιστημιακού – Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΠΤΔΕ – ΕΚΠΑ «Ρητορική, Επιστήμες του Ανθρώπου και Εκπαίδευση», το Σάββατο 10 Απριλίου 2021 και ώρα 9.00-14.30.

Η συνάντηση θα περιλαμβάνει το ατομικό άθλημα του Αυθόρμητου Λόγου και ένα νέο, για τα ελληνικά δεδομένα, την Ομαδική Συζήτηση. Ο Αυθόρμητος Λόγος αποτελεί ευκαιρία καλλιέργειας της δημιουργικής έκφρασης, ενδυνάμωσης της φαντασίας, τόνωσης της αυτοπεποίθησης. Οι συμμετέχοντες λειτουργούν ως εμψυχωτές του ακροατηρίου, προσπαθώντας να ανταποκριθούν στην πρόκληση παραγωγής ενός λόγου που δεν μεταδίδει απλώς ένα μήνυμα αποτελεσματικά αλλά και που τέρπει, «αγγίζει», «μαγεύει» το ακροατήριο.

         Στην παρούσα διοργάνωση η έννοια του αυθόρμητου λόγου αποτελεί μια πρόκληση αυτοσχεδιασμού, στην οποία μπορούν να ανταποκριθούν οι συμμετέχοντες με όποιο είδος λόγου εμπνευστούν διαβάζοντας το θέμα ή βλέποντας την εικόνα που θα τους δοθεί: ποίημα, αφήγηση, εμπνευστική ομιλία, ραπ δημιουργία, μονόλογος, χιουμοριστικός λόγος… Αρκεί να σχετίζεται με το θέμα, να χαρακτηρίζεται από πρωτοτυπία και αυθεντικότητα και να μην έχει χαρακτηριστικά ξύλινου λόγου. Ο στόχος είναι να αναδειχθεί η ίδια η συνειδητή επιλογή του είδους λόγου και του τρόπου εκφώνησης ως χαρακτηριστικό ομιλητή με υψηλό επίπεδο άνεσης στην έκφραση, αυτοπεποίθησης και δημιουργικότητας.

Η Ομαδική Συζήτηση απευθύνεται σε δύο πενταμελείς ομάδες μαθητών, οι οποίες καλούνται να υπερασπιστούν τη θέση που θα τους ανατεθεί για ένα θέμα της επικαιρότητας. Τα μέλη της κάθε ομάδας μπαίνουν σε ρόλους (που τους επιλέγουν οι ίδιοι οι μαθητές και μαθήτριες) και αναπτύσσουν μια σφαιρική προσέγγιση του θέματος από τη δική τους πλευρά.

Τα θέματα των αγώνων, όπως και κάποιες εικαστικές δράσεις, που θα περιγραφούν σύντομα, θα σχετίζονται με τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Η.Ε., η προβολή και διάδοση των οποίων αποτελεί βασικό σκοπό του Δικτύου Συνδεδεμένων Σχολείων της UNESCO (ΑSPnet/ Associated Schools Project Network).

Τα σχολεία που ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος στους Αγώνες παρακαλούνται να δηλώσουν συμμετοχή στη φόρμα που υπάρχει στην ηλεκτρονική φόρμα https://forms.gle/wjrjGU96E11AC1mK9 μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2021. Επισημαίνεται ότι οι υπεύθυνοι καθηγητές που θα προετοιμάσουν τα παιδιά για τους αγώνες θα συμμετάσχουν και στις κριτικές επιτροπές. Στο αγώνισμα του Αυθόρμητου λόγου ο μέγιστος αριθμός μαθητών που μπορούν να συμμετάσχουν είναι συνολικά 60, ενώ στην Ομαδική Συζήτηση 40 (δηλαδή 8 ομάδες). Κάθε σχολείο μπορεί να εγγράψει 1-3 μαθητές στο πρώτο αγώνισμα και μία ομάδα 5 μαθητών στο δεύτερο. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας Zoom, στην οποία θα έχουν πρόσβαση οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί, οι κριτές και τα μέλη της διοργάνωσης των αγώνων και ένας προσκεκλημένος κάθε συμμετέχοντος μαθητή. Οι μαθητές / μαθήτριες θα αγορεύσουν με ανοιχτή κάμερα και σχετική συναίνεση γονέων ζητείται στη φόρμα.εγγραφής.

Η πρώτη επιμόρφωση για την παρούσα διοργάνωση για μαθητές/-τριες και εκπαιδευτικούς θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Παρασκευή 5/2/21, 17.30-19.00.

Για τυχόν διευκρινίσεις μπορείτε να απευθύνεσθε στα μέλη της οργανωτικής επιτροπής, Ελένη Γκόνου και Βάλια Λουτριανάκη, στις παρακάτω διευθύνσεις: elegonou@gmail.comκαι enosiritorikis1@gmail.com

Δημοσιεύθηκε στην Ανακοινώσεις, Νέα και χαρακτηρίσθηκε . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.