Γιώργος Κουτούβελας

Eκπαιδευτής Ρητορικής, Ποιητής

email: gkoutouvelas@outlook.com.gr

Eίναι επαγγελματίας εκπαιδευτικός με εξειδικεύσεις στους κλάδους της δημιουργικής γραφής & θεωρίας της λογοτεχνίας, στη συμβουλευτική και στη θρησκειολογία. Με την ιδιότητά του έχει συνεργαστεί τα τελευταία 15 έτη με μια πληθώρα εκπαιδευτικών φορέων όπως, π.χ., με τα εκπαιδευτήρια Κωστέα-Γείτονα, την Ελληνογαλλική Σχολή Ουρσουλινών και με πολλά δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα της δευτεροβάθμιας και της τριτοβάθμιας βαθμίδας. Όσον αφορά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έχει διατελέσει σύμβουλος σπουδών προ-πτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών στα πλαίσια της ιδιότητάς του ως υποψήφιου διδάκτορα (2016-2020, Ε.Κ.Π.Α.).

Παράλληλα με την ιδιότητα του εκπαιδευτικού είναι και επαγγελματίας συγγραφέας. Από το 2006 έως σήμερα έχει αναπτύξει σταθερές συνεργασίες με έγκριτα λογοτεχνικά περιοδικά και με εκδοτικούς οίκους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

20/09/2016 – ΤΡΕΧΟΥΣΑ – Αθήνα, Ελλάδα

Ακαδημαϊκός σύμβουλος

ΕΚΠΑ

Στα πλαίσια της εκπόνησης της διδακτορικής του διατριβής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, έχει διατελέσει σύμβουλος σπουδών προ-πτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών. Οι αρμοδιότητες του ρόλου του επικεντρώνονται στη συζήτηση με τους σπουδαστές γύρω από τις ακαδημαϊκές τους επιδόσεις, στους προβληματισμούς και τις δυσκολίες τους όπως και στην παροχή συμβουλών για τις ακαδημαϊκές τους επιλογές (π.χ. για την επιλογή μαθημάτων, για την κατεύθυνση σε συγκεκριμένους τομείς που συνάδουν με τα ενδιαφέροντα και τις ιδιοσυγκρασίες των φοιτητών, κ.α.). Κύριο χαρακτηριστικό, για την εύρυθμη λειτουργία στις συνεργασίες του ως προς τον ρόλο του ακαδημαϊκού συμβούλου, έχει αποτελέσει η ειλικρινής στάση και η καλή συνεργασία με τους καθηγητές και τα διοικητικά στελέχη του πανεπιστημίου.

20/09/2017 – ΤΡΕΧΟΥΣΑ – Αθήνα, Ελλάδα

Σύμβουλος ψυχικής υγείας

Ιδιωτικά

Τα τελευταία 4 χρόνια δραστηριοποιείται, ιδιωτικά, ως σύμβουλος ψυχικής υγείας. Οι κατευθυντήριες (σημ. προσεγγίσεις) που αξιοποιεί αφορούν στην ποιμαντική συμβουλευτική (η εξειδίκευσή του προκύπτει από την προπτυχιακή φοίτησή μου στον τομέα θρησκειολογίας του ΕΚΠΑ, 4 έτη) και κυρίως μέσω της εκπαίδευσής του στο κολλέγιο ανθρωπιστικών επιστημών ICPS (M.sc. από το πανεπιστήμιο του Strathclyde στην προσωποκεντρική ψυχοθεραπεία και συμβουλευτική, 4 έτη).

15/08/2008 – 25/02/2020 – Αθήνα, Ελλάδα

Συγγραφέας

Εκδόσεις Γαβριηλίδης

Στα 12 χρόνια πλήρους εργασίας του στις εκδόσεις Γαβριηλίδης εξέδωσε συνολικά 4 λογοτεχνικά έργα, συμμετείχε ενεργά σε περισσότερες από 100 εκδηλώσεις/ παρουσιάσεις/ ομιλίες που διοργάνωσε ο εκδοτικός οίκος, έκανε επιμέλειες βιβλίων άλλων συνεργαζόμενων συγγραφέων, κ.α. Επίσης, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του έχει επιτελέσει τον ρόλο του συμβούλου εκδόσεων. Δηλαδή λειτουργούσε συμβουλευτικά σε άλλους συγγραφείς ή σε νέους επίδοξους συγγραφείς ως προς τα λογοτεχνικά έργα τα οποία κόμιζαν στις εκδόσεις με σκοπό την έκδοσή τους και έθετε στον εκδοτικό την κρίση του για έκδοση ή μη, των εν λόγω έργων.

Ακαδημαϊκές δημοσιεύσεις & Ανακοινώσεις σε Διεθνή Συνέδρια (με έκδοση πρακτικών)

2021: Εμψύχωση εργαστηρίων δημιουργικής γραφής στην Επιμορφωτική Διαδικτυακή Ημερίδα «Η τέχνη του Λόγου και της Επικοινωνίας στο Δημοκρατικό Σχολείο (6/3/21, Ελληνογαλλική Σχολή, Αθήνα). Τίτλος εργαστηρίων: «Οι αναπτυξιακές προοπτικές της φαντασίας μέσω της δημιουργικής γραφής».

2019: Εισήγηση στο συνέδριο «Κ.Γ Καρυωτάκης», της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών (8-10/ 11, Κέρκυρα). Τίτλος εισήγησης: Η επίδραση του θρησκευτικού στοιχείου της ποίησης του Κ.Γ. Καρυωτάκη στη γενιά του ’70.

2019: Εισήγηση στο συνέδριο «Το σχολείο στη Δημοκρατία, η Δημοκρατία στο σχολείο» (ΠΤΔΕ, Πανεπιστήμιο Βόλου, 29/11 – 1/12). Τίτλος εισήγησης: Η ανάπτυξη των Δημοκρατικών πεποιθήσεων των μαθητών μέσω του μαθήματος της λογοτεχνίας: το παράδειγμα της γενιάς του ’70.

2019: Εισήγηση στο συνέδριο «Θρησκείες και Ανθρώπινα Δικαιώματα» (ΕΚΠΑ, 13-16/ 2). Τίτλος εισήγησης: Ειρήνη, θρησκεία και πολιτική.

2018: Εισήγηση στο 28 «conference of CESE» (May 29-june 1, 2018, Nicosia Cyprus). Τίτλος εισήγησης: Θρησκεία και ανθρώπινα δικαιώματα.

2018: Εισήγηση στο 1 «Πανελλήνιο Συνέδριο Κριτικής Παιδαγωγικής (20-22/4/18, Θεσσαλονίκη). Θεματική εισήγησης: Αποτελεσματικότητα στην εκπαίδευση, σύγκριση του Ελληνικού με το Σουηδικό εκπαιδευτικό σύστημα.

2017: Εισήγηση στο 6ο συνέδριο «Επιστημονικής Ένωσης Εκπαίδευσης Ενηλίκων» (23/6 Αθήνα): Θεματική εισήγησης: Η ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης μέσα από το μάθημα της λογοτεχνίας.

2017: Δημοσίευση επιστημονικού άρθρου στο περιοδικό «Ηώς» (τόμος 4, τεύχος 2): Τίτλος μελέτης: Η θέση της Συναισθηματικής Παιδείας στην ποιότητα της Σχολικής ζωής.

2016: Εισήγηση στο 10 πανελλήνιο συνέδριο της Παιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδος: «Λογοτεχνία και Παιδεία». Θεματική εισήγησης: Η ανάπτυξη της κοινωνικής συνείδησης μέσα από το μάθημα της λογοτεχνίας.

Εργογραφία

2020: Έκδοση ποιητικής Συλλογής υπό τον τίτλο: «Απόσπασμα Δυτικού Πολιτισμού» (Εκδ. Γαβριηλίδης).

2014: Έκδοση Ποιητικής Συλλογής υπό τον τίτλο: «Συνταγές για ωμό ρεαλισμό» (Εκδ. Γαβριηλίδης).

2011: Έκδοση Ποιητικής Συλλογής υπό τον τίτλο: «Σκιά με κόκαλα» (Εκδ. Γαβριηλίδης).

2009: Έκδοση Ποιητικής Συλλογής υπό τον τίτλο: «Η αλητεία στη χώρα των γραμμάτων» (Εκδ. Γαβριηλίδης).

2008: Έκδοση Θεατρικού Έργου υπό τον τίτλο: «Φωτιά».

2007: Έκδοση Ποιητικής Συλλογής υπό τον τίτλο: «Πράξεις».

2006: Έκδοση Ποιητικής Συλλογής υπό τον τίτλο: «Ονειροβάτες».

Δημοσιεύσεις σε έντυπα Λογοτεχνικά Περιοδικά

Ενδεικτικές αναφορές:

2021:Δημοσίευση ποιητικού έργου στην ανθολογία «Η θάλασσα γύρω, η θάλασσα μέσα μας» (εκδ. Κοινωνία των (δε)κάτων).

2020: Δημοσίευση ποιητικού έργου στην ανθολογία «τα ποιήματα της κρίσης» (εκδ. Ιωλκός).

2020: Δημοσίευση ποιητικού έργου στο τεύχος 24 του περιοδικού Poetix.

2019: Δημοσίευση ποιητικού έργου στο τεύχος 21 του περιοδικού Poetix.

2016: Δημοσίευση ανέκδοτου ποιητικού έργου στο τεύχος 7 του λογοτεχνικού περιοδικού Θράκα.

2016: Δημοσίευση ποιητικού έργου στα Ποιήματα του 2014 από την Κοινωνία των (δε)κάτων.

2015: Δημοσίευση δοκιμίου για τον ποιητή Γιάννη Κοντό στο τεύχος 2 του περιοδικού των Εκδόσεων Αίτιον.

2015: Δημοσίευση ποιητικού έργου στην ανθολογία «Cross-section, An Anthology of Contemporary Greek Poetry», Erato Press, San Francisco, CA. (Edited By Jack Hirschman).

2015: Δημοσίευση ανέκδοτου ποιητικού έργου στην ανθολογία «Διεκδικώντας νέο λόγο» από την Βιβλιοθήκη Ιδεών των Εκδόσεων Αίτιον.

2014: Δημοσίευση ανέκδοτου ποιητικού έργου στο τεύχος 11 του λογοτεχνικού περιοδικού Poetix.

2013: Δημοσίευση ανέκδοτου ποιητικού έργου στο τεύχος 101 του λογοτεχνικού περιοδικού Εντευκτήριο.

2012: Δημοσίευση εισήγησης για τον ποιητή Μιχάλη Κατσαρό στο συλλογικό τόμο Ποιητές στη σκιά (Εκδ. Γαβριηλίδης).

2011: Δημοσίευση ποιητικού έργου στα Ποιήματα του 2011 από την Κοινωνία των (δε)κάτων.

2011: Δημοσίευση ανέκδοτου ποιητικού έργου στην Ανθολογία World Poetry, 2011 (205 poets from 65 countries).

2010: Δημοσίευση ποιητικού έργου στην Ανθολογία «30 έως 30» από την Κοινωνία των (δε)κάτων, επιλογή: Γ. Μπλάνας, Ντ. Σιώτης.

2009: Δημοσίευση ποιητικού έργου στα Ποιήματα του 2009 από την Κοινωνία των (δε)κάτων.

2007: Δημοσίευση ποιητικού έργου στα Ποιήματα του 2007 από την Κοινωνία των (δε)κάτων.

10/09/2020 – ΤΡΕΧΟΥΣΑ – Αθήνα

Εκπαιδευόμενος εκπαιδευτής στον κλάδο της εφαρμοσμένης

συμβουλευτικής

ICPS, Κολλέγιο ανθρωπιστικών επιστημών

Ως εκπαιδευτής στον κλάδο της εφαρμοσμένης συμβουλευτικής στο κολλέγιο ανθρωπιστικών επιστημών ICPS έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 300 ώρες διδασκαλίας, διευκόλυνσης εκπαιδευτικών εργαστηρίων, παρουσιάσεων και διαλέξεων που έχουν να κάνουν κυρίως με την ιστορία και θεωρία της ψυχολογίας και την εφαρμοσμένη συμβουλευτική. Επίσης, στα πλαίσια των καθηκόντων του επιβλέπει και διορθώνω τις εργασίες των σπουδαστών.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ

01/09/2004 – 16/10/2009

Απόφοιτος του τμήματος Κοινωνικής θεολογίας & θρησκειολογίας (προπτυχιακός τίτλος σπουδών)

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

10/11/2013 – 20/11/2015

Απόφοιτος του τμήματος Εφαρμοσμένης Παιδαγωγικής του ΠΤΔΕ (ΕΚΠΑ), στην κατεύθυνση της Εκπαίδευσης Ενηλίκων & Διά Βίου Μάθησης(μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών)

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

10/10/2016 – 10/06/2019

Απόφοιτος του τμήματος Συμβουλευτικής του Kολλεγίου ICPS στην κατεύθυνση της Προσωποκεντρικής Ψυχοθεραπείας & Συμβουλευτικής (μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών)

University Of Strathclyde

10/09/2017 – ΤΡΕΧΟΥΣΑ

Υποψήφιος Διδάκτωρ στον τομέα της Συγκριτικής Θρησκευτικής Λογοτεχνίας

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

10/08/2006

Εμψυχωτής Δημιουργικής Γραφής/ Εκπαιδευτής θεωρίας της λογοτεχνίας

ΠΤΔΕ/ ΕΚΠΑ, Εκπαιδευτήρια Κωστέα-Γείτονα, Ελληνογαλλική Σχολή Ουρσουλινών, κ.α

ΓΛΩΣΣΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ

ΜΗΤΡΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ/-ΕΣ: Ελληνικά

ΑΛΛΗ/-ΕΣ ΓΛΩΣΣΑ/-ΕΣ: Αγγλικά (C2)

ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ

Microsoft Office (Word Excel Access PowerPoint VBA) / Moodle / ZOOM /

Microsoft Windows / WORD